Compania Agreena

Compania Agreena

Despre companie Agreena

Compania Agreena oferă fermierilor care practică sau care doresc să treacă la o agricultură durabilă posibilitatea de a-și structura operațiunile ca proiecte climatice. Rezultatul acestor proiecte este generarea de credite de carbon care pot fi vândute pentru venituri suplimentare. Creditele de carbon pot fi vândute fie de către fermieri înșiși, fie prin intermediul Agreena, contra unei comisii.

Participarea la proiectele climatice Agreena are mai multe beneficii cheie:

  • Venituri suplimentare: Fermierii pot obține venituri din vânzarea creditelor de carbon.
  • Creșterea randamentelor: Pe termen lung, utilizarea practicilor durabile poate duce la creșterea randamentelor.
  • Valoare mai mare a producției: Produsele cu o amprentă de carbon redusă pot avea o valoare de piață mai mare.

Procesul de înscriere în programul Agreena:

  1. Fermierul declară locația și mărimea fermelor sale, precum și practicile agricole din ultimii 5 ani.
  2. După recoltarea următoarei culturi, fermierul declară ce practici regenerative a utilizat pe terenuri.
  3. Agreena emite credite de carbon fermierului.

Numărul de credite de carbon depinde de metodele agricole durabile utilizate de fermier:

  • Lucrarea minimă a solului sau lipsa de prelucrare.
  • Utilizarea mulcirii.
  • Cultivarea culturilor de acoperire.
  • Aplicarea îngrășămintelor organice.

Cu cât fermierul utilizează mai multe practici durabile, cu atât mai multe credite de carbon poate obține.

Calculul orientativ al creditelor de carbon la 100 de hectare:

Una dintre soluțiile avansate ale Agreena este utilizarea unui sistem de monitorizare și verificare (Measurement, Report, Verification – MRV) bazat pe date din satelit. Acest lucru utilizează date de la Hummingbird Technology. Datele din satelit permit determinarea precisă a limitelor fermelor, a tipurilor de culturi, a stării solului și a rotației culturilor. Acest lucru reduce necesitatea măsurătorilor manuale și asigură o acuratețe ridicată a datelor.

Agreena are propriul standard pentru creditele de carbon. Aceste credite pot fi vândute de către fermieri direct sau prin intermediul companiei. În plus, toate proiectele climatice Agreena sunt înregistrate sub Standardul Verificat de Carbon (VCS) al Verra, ceea ce le crește credibilitatea și valoarea de piață.

Compania a fost fondată în 2018 și și-a extins operațiunile în 18 țări europene. În 2022, investițiile în Agreena au însumat 22,5 milioane de euro, iar în 2023, 46 de milioane de euro. Acest lucru demonstrează interesul și încrederea tot mai mare din partea investitorilor.

Compania Agreena în Moldova

În Moldova, Agreena este reprezentată de Protec Agro SRL. Informații despre principiile de emitere a creditelor de carbon și despre activitatea companiei în regiune pot fi găsite pe site-ul lor web. Informații sunt disponibile și pe portalul Agrobusiness.md.

Pentru fermierii din Republica Moldova, participarea la proiectele climatice Agreena reprezintă o oportunitate interesantă de a-și monetiza activitatea agricolă durabilă. Costurile organizaționale din partea lor sunt minime și nu există investiții financiare. Este important doar să se analizeze cu atenție termenii contractelor și posibilele sancțiuni în caz de reziliere, deoarece în viitor pot apărea noi oportunități de implementare a proiectelor climatice în condiții mai favorabile.