Mecanismul de ajustare a frontierei de Carbon (CBAM)

Mecanismul de ajustare a frontierei de Carbon

Introducere în Mecanismul de ajustare a frontierei de Carbon

Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră al Uniunii Europene (CBAM) este o inițiativă importantă care urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și 2050 și combaterea schimbărilor climatice în țările exportatoare către UE. Aceste țări pot implementa taxe de carbon similare în jurisdicțiile lor, ceea ce le va permite să fie parțial sau complet scutite de obligațiile CBAM.

Istorie și obiective

Din 2005, producătorii europeni plătesc pentru emisiile de carbon prin Sistemul de Comercializare a Emisiilor al UE (EU ETS). Pentru a menține competitivitatea bunurilor de export, multora dintre ei li s-au acordat cote gratuite de emisii.

CBAM va fi introdus în etape, începând cu un număr limitat de bunuri pentru a testa eficiența și impactul său global. Treptat, CBAM va acoperi mai multe bunuri și sectoare, iar producătorii europeni vor pierde dreptul la cote gratuite, forțându-i pe aceștia și pe importatori să plătească prețul integral pentru emisiile de carbon.

Consultări cu părțile interesate

Consultările au început în 2014, abordând problemele legate de scurgerea de carbon după 2020. Scurgerea de carbon apare atunci când companiile mută producția intensă de carbon în străinătate din cauza costurilor ridicate ale carbonului în UE. Aceste consultări au relevat că măsurile existente nu au promovat suficient inovarea și reducerea emisiilor.

Acordul Verde al UE și pașii următori

În decembrie 2019, ca parte a Acordului Verde al UE, a fost propusă introducerea CBAM. În 2020, au avut loc consultări publice privind opțiunile de implementare CBAM. Reglementările relevante au fost adoptate între 2021 și 2023.

Perioada de tranziție și raportare

În perioada 1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2025, companiile exportatoare trebuie să raporteze trimestrial amprenta de carbon a produselor lor (ciment, electricitate, îngrășăminte, fier și oțel, aluminiu, hidrogen). Excepțiile se aplică pentru expedieri cu o valoare de maximum 150 de euro și bunurilor din bagajul personal al pasagerilor. Importatorii trebuie să se înregistreze ca declaranti autorizați CBAM și să raporteze emisiile. Până la sfârșitul anului 2025, nu sunt necesare certificate CBAM și nu se plătesc compensații financiare.

Lansare

De la 1 ianuarie 2026 va începe faza finală de implementare a mecanismului. Importul de bunuri va fi permis numai declarantilor autorizați, care vor trebui să achiziționeze certificate pentru produsele importate.

Extindere

Până în 2030, CBAM se planifică să acopere toate sectoarele incluse în Sistemul de Comercializare a Emisiilor al UE, inclusiv rafinarea petrolului, mineritul, producția tuturor metalelor, pasta și hârtia, sticla și ceramica, acizii și chimicalele organice, aviația și transportul maritim. Implementarea completă a sistemului este așteptată până în 2034.

Costul certificatului

Costul unui certificat CBAM va fi direct legat de prețul cotelor din Sistemul de Comercializare a Emisiilor al UE. Prețul certificatului va fi calculat săptămânal pe baza prețului mediu de licitație al cotelor EU ETS. Importatorii vor fi obligați să declare emisiile asociate bunurilor importate și să achiziționeze numărul corespunzător de certificate. Suma plătită ca taxă de carbon în țara exportatoare poate fi dedusă din costul certificatului CBAM.

Concluzii

CBAM urmărește reducerea intensității de carbon a producției atât în interiorul UE, cât și în țările exportatoare. Pentru a minimiza costurile la exportul de produse în Uniunea Europeană, Republica Moldova își modernizează legislația națională, creând propriul sistem de cote până în 2026.